YENİLENDİ

Direnen halk kazandı: Mazbata Zeydan’a iade edildi

Kurdistan başta olmak üzere Türkiye'nin her yerinden gösterilen direniş sonuç verdi. YSK, AKP’li adaya verilen mazbatayı, tekrar seçilen DEM Parti Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan’a verdi.

DİRENİŞ KAZANDI

Yüksek Seçim Kurulu, AKP’li adaya verilen mazbatayı, Kürt halkının, dostlarının ve demokratik kamuoyunun direnişi sonucunda tekrar seçilen DEM Parti Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan’a iade etmek zorunda kaldı.

Wan İl Seçim Kurulu'nun mazbatayı AKP'li adaya vermesine karşı DEM Parti, YSK'ye itirazda bulundu. İtirazı bugün gündemine alan YSK, mazbatanın Zeydan'a iade dilmesi yönünde karar verdi. 

DEM PARTİ YSK TEMSİLCİSİ AÇIKLADI

DEM Parti YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, Yüksek Seçim Kurulu önünde şu açıklamayı yaptı: “31 Mart yerel seçimlerinde Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayımız Abdullah Zeydan, rekor denilecek bir oyla; yüzde 55 ile seçilmişti. Fakat bu arada Adalet Kalkınma Partisi’nin adayı ve AKP’nin il örgütü Abdullah Zeydan’ın adaylığının düşürülmesi ve Belediye Başkanlığı mazbatasının kendilerine verilmesi için İl Seçim Kurulu’na bir başvuru yapmışlardı. Maalesef Van İl Seçim Kurulu, hukukun bütün genel ilkelerini ayaklar altına alarak dün, 2 Nisan tarihinde Abdullah Zeydan’a mazbatanın verilemeyeceğini, mazbatanın ikinci sıradaki AKP’nin adayına verileceğine karar vermişti. Bizler DEM Parti olarak dün bu karara itiraz ettik. Dünden beri halklarımız ayakta. Direniyorlar. Abdullah Zeydan’a eşbaşkanlık hakkının teslim edilmesi için bütün ülkeye bir çağrı yapıyorlar. Bütün dostlarımızla birlikte milyonlar dünden beri ayakta. Wan’da, Hakkari’de, Mardin’de, Batman’da Diyarbakır’da, ülkenin dört bir yanında bu karara itirazlarını dile getirdiler. Bizler de dün YSK’ye resmi olarak başvurumuzu yaptık, bu karara itiraz ettik. TSK bugün toplantı yaptı, itirazımızı görüştü. TSK oy çokluğuyla itirazımızı kabul etti ve Van İl Seçim Kurulu’nun kararını kaldırarak mazbatanın Abdullah Zeydan’a verilmesine karar verdi” dedi.

DEM PARTİ'DEN AÇIKLAMA

Karara dair dair DEM Parti, sanal medya hesabından, “Kürt halkının, dostlarımızın ve demokratik kamuoyunun direnişi sonucunda Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanımız Abdullah Zeydan’a mazbatasının verilmesine karar verilmiştir. Her Bijî Berxwedana Gelê Kurd" paylaşımında bulundu. 

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da sanal medya hesabından,  “Bijî gele me, bijî tekoşîna Wane… Olması gereken oldu ve Van halkının iradesi hayat buldu. Hayırlı olsun” dedi. 

ZEYDAN: HALKIMIZIN ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUM

Abdullah Zeydan da karara ilişkin, “Hakkımız olan mazbata geri verildi. Halkımızın bu sahiplenmesi ve iradesini selamlıyoruz. Halkamızın bu dik duruşu ve mücadelesinin önünde saygıyla eğiliyoruz” dedi.